Pages

Labels

Followers

Sunday, November 16, 2014

#PositiveVibes

Assalamualaikum dan selamat petang guys ♥

Harini terasa macam nak post something. Actually tengah seteress. Yes. Sebab nextweek dah masuk week 10 which is another 4 weeks to go to final exam for my final year study. TErasa macam nak mengeluh. Sangat. Tapi tak elok kalau dalam hidup ni asek nk mengeluh je. Kan ?

memang sebenarnya tengah belajar untuk jadi positif. grab and collect positive vibes tu actually bukan senang. boleh. tapi bukan mudah. dengan sekarang tengah busy nk kena siapkan 5 PROJECTS paper semua. gila ! kadang2 terfikir jugak. boleh ke nak adapt keadaan ni dalam masa sebulan lebih lagi. dengan intern tak dapat mana2 lagi. seteress dia kadang2 boleh buat hati mulut ni nak menjerit kuat2 sampai pecah gelas kaca kt uma ni. erm.

bila seteress, post kt wechat, kt twitter, sumorang yg kita kenal akan baca. sebab ada limited character. kalaukt blog ni,banyak benda boleh tulis. unlimited. orang sekarang pun jenis yg malas nk baca benda panjang2. ada advantage laa kt sini. jakgi kang post benda yg takde kaitan dgn orang pun nanti sentap.

sorry laa. yg atas2 ni semua intro je. actually nak tulis pasal benda lain. kalau dah namanya student, mmg laa mcm2 ragam, masalah, hal, benda elok tak elok semua. mmg selama ni i am a person that think too negatively, almost in everything. indeed. bila masuk belajar ni, kenal dengan macam2 jenis orang, perangai, and perangai aku jugak yang tak berapa nak semenggah ni. buat kita fikir banyak kali, lebih matang mungkin. kena belajar cemana nk adapt dengan perangai orang lain.

kalau pasal assignment tu. ada yang kena buat lebih. ada yang buat semua, duduk saja , yang tolong time kawan lain takdak idea, yang jenis takleh terima opinion teammate lain, yang supportive yang apa semua ada. cumanya, cemana cara kita nak overcome semua tu.

then, #positivevibe laa

cuba fikir eah. kalau bagi students yang dah belajar since diploma and now current;y pursuing his/her degree. around that 5-6 years pun kita dah byk buat assignment, projects and so on. dengan teamates yang lain. during that starting time study, bukan semua benda yg kita tahu. yang kita mudah nk masuk dalam kepala. mesti ada sesetengah teammates yg fast-learner, slow-learner (mcm aku). kalau skrg org rasa dia slalu kena buat keje, asek dia je yg kena search everything regarding current studies, fikirkan. mungkin masa diploma dulu dia/kita takde banyak buat assignment pun. takde banyak buat keje yang sepatutnya as teammates you should do. mcm aku cakap tadi, time diploma dulu mungkin kita ni jenis yg slow nak tangkap apa yg lect ajar. mungkin dulu kita takde paper "share" pun nk siapkan assignment. tahu2 dah siap. dah hantar. dah dapat gred pulak tu.

and mungkin now its time for you lah kan untuk redeem balik apa yang kita tak buat dulu. yang kita taktau nak buat dulu. sekarang ni aku tengah #positivevibes laa. time diploma dulu memang ada assignment yg kengakawan aku je yang buat. yang siapkan. sebab dorang yang tahu lebih. aku nak tolong memang taktau pape. hihi

see. its not about karma. tapi as a Muslim, Allah kan dah janji. every single good or bad deeds he will repay. dalam apa2 keadaan sekalipun, memang akan ada. so lepasni jangan nak negative thinking sangat lahh kan. itu yang aku cuba nak semat kt kepala ni sedalam2nya.

Thankyou .

0 reply ::