Pages

Labels

Followers

Sunday, August 21, 2011

menanti malam lailatulqadar :)

asSalam and selamat pagi peeps ♥

salam ramadhan kpada semua . arini, 20th august 2011. bersamaan ramadhan yg ke-20 .mlm td ain ada ikut mjlis yg lect ain anjurkan . kira mcm ad group ntuk muslimah2 sume tu. hehe . best . ktrg smpai kt homestay tu dlm lepas asar.. then sementara nk tunggu brbuka tu, kami dengar tazkirah.. best . mmg dope lah tazkirah tu.. actually, byk info yg ain dpt spnjang ain folo prog tu..


tapi, yg ain tertarik nye.. ustazah@kakak tu did mention about malam lailatulqadar.. nahh .. tau ap tu malam lailatuladar?? ain pn xreti sgt nk xplain .


Bulan Ramadhan sudah hampir tiba ke penghujungnya. Wahai muslimin dan muslimat sekalian, rebutlah pahala di sepuluh malam yang terakhir ini sesungguhnya di sepuluh malam yang terakhir ini. “Dimalam itu (Lailatul Qadr) malaikat dan ruh turun dengan izin Tuhan mereka …” (Al-Quran).


okay .. dapat x?? lailatulqadar ni malam yg lebih baik dri 100 bulan.. Malaikat dan ruh turun pada malam itu dengan izin Tuhan mereka dalam semua urusan. kat dalam alQuran sndiri x dijelaskan bile spesifiknye malam tersebut. cume dinyatakan kt dalam hadis bahawa mlm trsebut jatuh pada 10mlm g trakhir dlm bln ramadhan .


pada 10 malam yg trakhir ni, sume mukmin akan giat beribadah,yakin pahala di salah satu dari malam-malam tersebut digandakan pahalanya sebanyak ibadah yang sama dikerjakan selama 1000 bulan! Itulah malam lailatulqadar.


Qamulail, puasa fardhu, berbuka, solat Tarawih, tilawah Al-Quran, berdoa, zikir, istighfar, memuhasabah diri, merancang untuk amalan diri, keluarga dan Dakwah dan sebagainya adalah antara ibadah yg kite bole buat spnjg 10 mlm tu :) . so, jom ! hehe :D.


okay, if korg nak tau lebih lanjut ttg ni.. korg bole g kt link bwh ni .. mmg xrugi..


iluvislam.com


myvitrd.com


wassalam dan selamat beramal :))



 ♥ thanx for reading :) ♥

0 reply ::