Pages

Labels

Followers

Saturday, August 13, 2011

kalau tak sahur tu maknanya xpayah puasa ke?? ==''

asSalam and selamat tengahari peeps ♥


hello guys. hari ni dah msuk hari ke-13 kita menjalani ibadah puasa kan . nahh . ad yg xpuasa tak?? hee . if for gurls. its okay lah kan . kami ada sebab. if for boys, you din fasting.. then it is weird. unless you have excuse .sakit ke . or yg boleh memudaratkan kesihatan kan .

okay . back to the topic .korang rasa kan . boleh ke someone tu cakap cmni .
saya xsahur pagi tadi . sebab tu saya xpuasa.
ain rasa, kalau berniat nk puasa@mmg xnak puasa lgsg bru kita xdikira puasa..okay . ain dah pelik kat situ . sebab,  memang sahur tu adalah sunat . and kita akan dapat pahala if bersahur sebelum berpuasa esoknye . and act banyak lagi info yang kita boleh share and tau pasal puasa and sahur . nahh . bole jgk tgok post nih .xbanyak tapi cukup lah ntuk kita baca :)) .

now, ain xpaham . kenapa bdk tu cakap dy xpuasa sebab dy xsahur pagi tu?? cgu ain pnh cakap , niat tu is lintasan hati . ap2 yang terlintas di hati .even kite xsebut kat mulut , itu dikira sebagai niat . incase kita cakap

ehh . esok aku nak puasa lah .

tu pun niat jgk .

إنما الأعمال بالنيات وإنما لكل امرئ ما نوى فمن كانت هجرته إلى الله ورسوله فهجرته إلى الله ورسوله ومن كانت هجرته لدنيا يصيبها أو امرأة ينكحها فهجرته إلى ما هاجر إليه 
Maksudnya: “Segala amalan adalah berdasarkan niat. Setiap orang hanya mendapat apa yang diniatkan. Justeru, sesiapa yang penghijrahannya adalah menuju kepada Allah dan RasulNya, maka penghijrahannya adalah penghijrahan kepada Allah dan RasulNya. Sesiapa yang penghijrahannya kerana dunia yang bakal diperolehi atau kerana wanita yang bakal dikahwini maka penghijrahannya adalah penghijrahan menuju kepada apa yang dingininya”.Hadis Sahih Bukhari dan Muslim


apa yang ain faham ttg Hadis atas ni, niat akan bawa kita kepada ap yang kita niatkan@inginkan . dalam kes berpuasa nih, if seseorang tu mmg xde@xpasang niat lgsg ntuk puasa . mmg lah dy xkan berpuasa .ain rasa xsahur bukan lah satu sebab@alasan yg boleh diberi if seseorng tu xpuasa . unless org tersebut ada sebab trsndiri, surat prnyataan dri doktor . or mmg dy mmg kena sahur jgk if tak dy xboleh nak thn brpuasa .

tapi if dy bagi alasan yg dy xberpuasa hanya sebab dy xbgun sahur . macam sumthing wrong somewhere . =='' . mcm ain sndiri, g kelas hari2 jalan kaki . bape hari jgk xbgun sahur . tp puasa jgk pn . even perut ad bunyi2 main drum sume .yg penting niat kita mmg nak brpuasa bulan Ramadhan ni .xkesah lah kita bgun sahur or x .tapi if nak tahan lebih, its better if you take your sahur. 

nahh . hopefully,mindset mereka bole berubah .. and ain minta maaf if ada note2 yang salah . or mgkin ain ada salah paham ttg mana2 info psal ni .if ada yg salah harapnya ada yg betulkan yee :))




thnx for reading 

4 reply ::

ZORA said...

mcm zaman zora kanak2 dulu la..
asal tak pose je alasan sbb tak niat..ekeke..
btw samat berpuasa..

Syazwani Amira said...

nice entry, thanks for sharing,, :)

Ain Jia Zainudin said...

@ZORA
hehe . ni mesti nakal kn zora . :))
slmt jgk ntuk zora :))

Ain Jia Zainudin said...

@Syazwani Amira
welkem syaz :)