Pages

Labels

Followers

Tuesday, April 12, 2011

10 tips hadapi exam ! jom tengok .

asSalam n selamat petang sume .


okeh ! abaikan backgroud tuh :p

dh lame ain x update entry .yela .sebab ntuk para student IPT sume sekarang tgh tunggu masa ntuk tibenye final exam kn .maaf lah ain sndiri pn xnole nak update slalu sangat . sebab banyak lagi subject yang ain x cover lagi .hee :) .ain pn x banyak prepare sangat ntuk final nnt .so kt cni ain nak share sket 10 petua hadapi exam .

Jangan panik
Sebaik melangkah masuk ke dewan peperiksaan, jangan panik kerana ia mampu membuatkan kita lupa 50 peratus apa yang sudah dipelajari selama ini. Tanamkan keyakinan dalam diri anda boleh menjawabnya.

Kajian terhadap topik dan pemetaan maklumat

Semak sama ada anda memahami sepenuhnya, separuh atau tidak memahami langsung bab berkenaan. Jika ada bab yang belum difahami sepenuhnya, segera buat peta minda dengan mencatat maklumat penting yang berkaitan.

Semak soalan tahun lalu (setiap subjek)

Biarpun soalan akan berubah setiap tahun, anda tetap perlu menyemaknya untuk membandingkan kekerapan topik berkenaan keluar dalam setiap peperiksaan.

Banyakkan pembelajaran secara output learning

Di saat-saat akhir, anda seharusnya banyak mengulang kaji pelajaran secara output learning iaitu mengeluarkan kembali kefahaman anda kepada bentuk lakaran ataupun menerangkan kepada rakan. Ia dapat membantu menguatkan ingatan terhadap sesuatu mata pelajaran.

Memperbanyakkan latih tubi dan ujian simulasi

Satu cara untuk menguji sejauh mana pemahaman anda terhadap sesuatu subjek adalah melalui latihan berterusan (latih tubi) dan soalan tahun sebelumnya. Ia mampu menolong anda mengatasi bahagian subjek yang lemah.

Nota ringkas

Nota ringkas amat penting dan berguna kerana ia senang dibawa ke mana saja. Anda boleh membaca catatan nota ringkas berkenaan di waktu terluang.

Pastikan mendapat tidur dan rehat secukupnya

Biar sesibuk mana sekalipun, anda perlu mendapat tidur dan rehat cukup. Jangan lupa bersenam sekurang-kurangnya 10 minit bagi memastikan badan kekal cergas. Pengaliran oksigen yang baik boleh menghasilkan otak yang cerdas.

Pemakanan berkhasiat dan seimbang

Elak mengambil terlalu banyak makanan yang mengandungi kafein kerana anda mungkin akan sukar tidur dan hilang tumpuan.

Kawal emosi
Elak terbabit dalam sebarang konflik yang boleh menggugat ketenangan emosi di saat anda akan menduduki peperiksaan. Jangan menimbulkan sebarang pertelingkahan atau terasa hati dengan rakan-rakan atau keluarga kerana ia boleh menggugat ketenangan ketika menjawab soalan kelak.

Banyakkan berdoa dan bersolat

Sebagai makhluk yang lemah, kita memang tidak dapat lari daripada berdoa kepada Allah s.w.t. Bagi yang beragama Islam, anda perlu memper banyakkan solat hajat, tahajud dan berdoa memohon bantuan-Nya. Sebelum melangkah ke dewan peperiksaan, pohon keampunan dan keredaan daripada ibu bapa dan guru
.


p/s : oke lepas dah consider sume kat atas ni , ap yang kita bole buat adalah redha je .time exam tu, jgn pk bende lain selain daripada exam paper kita tu okeh? sebab kalau skali fokus kite hilang, akn susah ntuk fokus balik .sebab ain pn cmtu jgk .kdg2 susah nk fokus ntuk buat something tuh .

+ lg 1 p/s : ain dah ade header baru. comel x? sume tu credit 2 kak ira . tQ kak ira ! sayang kt akak lebih ! free je tau kak ira tolong ain .hehee. :D
◕ ‿-。


❂❁❀❂❁❀❂❁❀❂❁❀❂❁❀

2 reply ::

Kiko Berdendang said...

Cerianyer blog anda...saya suka....

Ain Jia Zainudin said...

hee .time kaseh kiko .biase je nih .belog cabuk ain ni .)